Litecoin

1 stk Litecoin har en værdi på kr997.75 netop nu! De sidste 24 timer er den gået -7.15% down.


Buy / Sell Litecoin
 • litecoin
  Litecoin (LTC)
 • Live Price
  kr997.75
 • 24h %
  -7.15%
 • Market Cap
  kr68.91 B
 • Volume
  kr11.07 B
 • Available Supply
  69.12 M LTC
 • Rank
  20

Krypto lommeregner

Prisudvikling


Loading Data
Please wait, we are loading chart data

Litecoin

Litecoin er en såkaldt kryptovaluta (på engelsk "cryptocurrency" eller ganske enkelt "crypto"). I det følgende ser vi lidt nærmere på Litecoins historie, markedsposition og andre interessante fakta om Litecoin.

Mange begreber vedr. kryptovaluta er af amerikansk-engelsk oprindelse, og bruges også blandt dansksprogede eksperter og investorer. Nogle få disse udtryk, der er relevante i sammenhængen, angiver vi for god ordens skyld i parentes rundt omkring i den følgende tekst.

Artiklen er til dig, der uden forudgående kendskab til Litecoin – eller kryptovaluta i det hele taget – ønsker at sætte dig ind i, hvad denne kryptovaluta er for en størrelse.

Litecoin – oprindelse

Kryptovalutaen Litecoin så dagens lys i 2011. Det var tidligere Google-medarbejder Charles Lee, der udtænkte og lancerede Litecoin som en videreudvikling af og et alternativ til den oprindelige og utvivlsomt mest velkendte kryptovaluta, Bitcoin.

Litecoin er baseret på, og har mange ligheder med, Bitcoin. Derfor giver det god mening at drage sammenligninger mellem de to. Det er desuden relevant, fordi en række af de elementer i Litecoins struktur, der er blevet udviklet og testet gennem tiden, senere er blevet implementeret som forbedringer af Bitcoin.

Bitcoin startede det hele i 2009, og allerede to år efter kom Litecoin på markedet. Her har vi altså at gøre med en af de "gamle" kryptovalutaer med en vis modenhed i markedet. Som navnet antyder, blev Litecoin lanceret som et teknologisk "slanket" og mere effektivt alternativ til Bitcoin.

Det var altså et mål for Charles Lee at videreudvikle Bitcoin og rette op på nogle af den oprindelige kryptovalutas svagheder. Herunder havde ikke mindst hardwareudnyttelse og sikkerhed mod hackerangreb Charles Lees bevågenhed.

Historisk rids

Siden lanceringen af Litecoin er det – nærmest i sagens natur – gået lidt op og ned for denne kryptovaluta. På et tidspunkt var Litecoin målt på markedsværdi ("market cap") den tredjestørste kryptovaluta. I dag er den dog rykket ned på en placering omkring nr. 13 på ranglisten.

I dag eksisterer der flere hundrede forskellige kryptovalutaer. Mange af dem er kommet til for ganske nylig. Litecoin, derimod, har en årrække på bagen. Det kan naturligvis både være en fordel og en ulempe.

Fordele og ulemper

Der er et par forhold, der tæller til Litecoins fordel:

 • Litecoin har været på markedet i omtrent et årti, og må formodes at være baseret på gennemprøvet teknologi. Det er usandsynligt, at man vil opleve børnesygdomme.
 • Med den modenhed, Litecoin har, må valutaen gennem tiden være blevet passende beskyttet mod hackerangreb. Rent sikkerhedsmæssigt er der nok ikke noget at komme efter.
 • Hele konceptet omkring og strukturen bag Litecoin har på baggrund af valutaens alder antagelig nået et højt niveau af stabilitet og robusthed. Man vil næppe opleve usikkerhed omkring eller større ændringer af det tekniske setup bag Litecoin.

Omvendt kan der også være ulemper forbundet med den kendsgerning, at Litecoin har været på markedet så længe, som tilfældet er:

 • Der er muligvis elementer i den centrale kodebase, der ikke lever op til dagens standard, og som er vanskelige at udskifte.
 • Hvis det alligevel bliver nødvendigt at lave softwareændringer i maskinrummet på Litecoin, kan det tænkes at give nogle bølgeskvulp i markedet. Især hvis ændringerne (som det er set i forbindelse med talrige IT-projekter) ikke virker optimalt i første forsøg.
 • På den baggrund kan man forestille sig, at Litecoin (i hvert fald midlertidigt) vil sakke agterud i forhold til senere tilkomne konkurrenter, der er født med en nyere generation af teknologi.

Litecoin vs. Bitcoin

Måske er du interesseret i Bitcoin, og er blevet opmærksom på alternativet Litecoin. Hvis du er ude efter grundlæggende viden omkring forskellene mellem dem, bør du læse denne artikel til ende.

Uden at gøre det alt for teknisk kan Litecoin siges at være en optimering af den centrale software i Bitcoin, den såkaldte kodebase. Dette udviklingsarbejde blev udført for at skabe et mere effektivt og sikkert alternativ til Bitcoin. Den overordnede, tekniske struktur af de to valutaer er identisk, men Litecoin overhaler rent teknisk Bitcoin på et par punkter:

 • Den såkaldte blockchain-teknologi er det centrale element i enhver kryptovaluta. En nærmere gennemgang ligger uden for rammerne af denne artikel. Det er imidlertid værd at bemærke, at en Litecoin block genereres på kun ¼ af den tid, det tager at generere en Bitcoin block. Det er et resultat af Litecoins bedre hardwareudnyttelse.
 • Sikkerhedsmæssigt har vi heller ikke mulighed for at gå så meget i dybden. Men hvor Bitcoin anvender krypteringsalgoritmen SHA-256 fra 2001, drager Litecoin fordel af at benytte den mere moderne algoritme scrypt fra 2011. Og inden for IT-sikkerhed gør et årti altså en meget stor forskel.

Historisk Data

Date Price Volume MarketCap

Teknisk Analyse

Seneste om

Litecoin

fra Twitter

Litecoin does a great job of balancing these:

1. Scalability (MWEB extension block & lightning)
2. Security (#1 scrypt algo with doge)
3. No premine/ico/founder rewards

November Progress:

* Vulnerability found😬
* Fixed design and rewrote LIP-0004 🎊
* Small delay to fix vulnerability (Last one, I promise....unless there's another one)

Details: https://litecointalk.io/t/mweb-progress-update-thread/26678/295

This is EXACTLY why a major upgrade to #Litecoin takes a long time - due diligence, reviews, & catching something like this

There are tons of projects out there who sacrifice security for a rushed upgrade only to pump price and make people happy - until their network blows up https://twitter.com/DavidBurkett38/status/1466460568525713413

David Burkett@DavidBurkett38

1/10
Some important news about MWEB. This will be included in tonight's monthly update as well, but I wanted to share here for a little more visibility.

1/10
Some important news about MWEB. This will be included in tonight's monthly update as well, but I wanted to share here for a little more visibility.

Load More...