Cardano

1 stk Cardano har en værdi på kr2.737 netop nu! De sidste 24 timer er den gået 5.66% up.


Buy / Sell Cardano
 • cardano
  Cardano (ADA)
 • Live Price
  kr2.737
 • 24h %
  5.66%
 • Market Cap
  kr95.85 B
 • Volume
  kr4.48 B
 • Available Supply
  35.05 B ADA
 • Rank
  8

Krypto lommeregner

Prisudvikling


Loading Data
Please wait, we are loading chart data

Cardano

Hvis du er en af de mange, der har fået øjnene op for kryptovalutaer, så ved du formentlig allerede, at der findes mange af slagsen. En af disse er Cardano (ADA). Modsat mange af de veletablerede kryptovalutaer, er Cardano nyskabende. Hvor kryptovaluta indtil nu primært har været anvendt til pengetransaktioner og løsning af matematiske problemstillinger, så kan du med Cardano også lave "smart kontrakter."

Hvad er Cardano (ADA)?

Kryptovalutaen blev etableret i 2017 af Charles Hoskinson. Han var medstifter af Ethereum, men valgte sidenhen at forsøge at skabe en ny valuta med flere muligheder. Formålet med Cardano var en skalerbar, sikker kryptovaluta med muligheder for at lave "smart kontrakter." Dette lykkedes det at skabe i samarbejde med Jeremy Wood, og i dag er Cardano et unikt blockchain netværk.

Sådan fungerer Cardanos blockchain transaktioner

Når du laver en pengetransaktion via kryptovaluta, foregår dette via enten PoW eller PoS netværk. En klassisk proof of work (PoW) transaktion foregår ved, at mange computere på det decentraliserede netværk godkender de ændringer, der forekommer i en blockchain, når en transaktion gennemføres. På denne måde bliver den nye blockchain accepteret som unik og sikker.

Proof of Stake (PoS), som Cardano bruger, er lidt anderledes. Cardanos kryptovaltua ADA indsættes på Cardanos egen wallet, som kaldes Deadalus. Hver Deadalus wallet har sin egen chainblock, der indeholder dine ADA. Du kan så vælge at tillade, at Cardanos netværk må bruge din chainblock til at validere andre chainblock overførsler, mod at du så får flere ADA tilføjet til din Deadalus wallet. Dette er grundprincippet i PoS.

Cardano bruger Ouroboros-protokol

Charles Hoskinson ønskede som tidligere nævnt at skabe en skalerbar og sikker kryptovaluta. Af denne årsag bygger chainblock netværket på en protokol kaldet Ouroboros, der netop er en PoS protokol. Når en transaktion skal gennemføres, udvælger Ouroboros-protokollen et par tilfældige chainblock-nodes. Ejere af kryptovalutaen ADA, kan så få mulighed for at mine flere ADA fra disse nodes. Dette gøres via PoS.

Via en teknisk udvælgelse, udvælger Ouroboros-protokollen tilfældigt nogle token ejere, der kan validere transaktionen. Det er dermed en beviselig tilfældig udvælgelse, der giver alle lige stor chance for at mine flere ADA til deres wallet.

Hvad er Cardano værd, og hvad kan den bruges til?

Cardano steg kort efter sin udgivelse betydeligt i pris. Prisen per ADA steg fra ca. 0,8 kr. og op til 6,66 kr. Dette var tilbage i januar 2018. Herefter faldt værdien igen, og d. 17. marts 2020 var prisen helt nede på ca. 0,17 kr. pr. ADA. I 2021 har valutaen dog haft en stigning, hvor prisen pr. ADA fik et toppunkt d. 16. maj på 14,14 kr.

Den lidt lavere pris i forhold til nogle af de mere kendte valutaer kan blandt andet forklares ved, at Cardano ikke har været på markedet ligeså længe, som nogle af de meget kendte kryptovalutaer. Dette betyder dog bestemt ikke, at Cardano ikke kan blive stor og populær.

Cardanos 5 faser for chainblock netværket

De første par år, hvor det nye chainblock netværk var på markedet, blev meget tid brugt på udvikling. Her fremlagde Cardano 5 faser, der skulle sikre fremtidens sikre og yderst skalerbare netværk. De fem faser blev kaldt Byron, Shelley, Goguen, Basho og Voltaire.

 • Byron - Den første fase, hvor hele grundarkitekturen for det nye chainblock netværk bliver udviklet og testet, så netværket kan køre optimalt
 • Shelley - Udgivelse af hovednetværket og samtidig her, hvor decentraliseringen af blockchain netværket begynder.
 • Goguen - Implementeringen af "smart kontrakt platformen", der gør det muligt at skabe decentraliserede apps.
 • Basho - Flere skaleringsløsninger implementeres for at optimere hele blockchain netværket og skabe bedre performance.
 • Voltaire - Introduktionen til et stemmesystem, hvor alle ændringer stemmes ind eller ud via ADA, således at der kan skabes et selvbærende system.

Cardano er lige nu i gang med fase 3 - Goguen. Her skal der implementeres muligheden for at skabe decentraliserede apps via chainblock, hvor backend koden til applikationer ligger i et peer-to-peer netværk, modsat almindelige applikationer, hvor backend kode ligger centralt på en server. Hvis serveren får en fejl, virker appen ikke. Dette sker ikke i et peer-to-peer netværk. Denne mulighed for såkaldte DApps er en af hovedformålene med en kryptovaluta som ADA.

Opsummering

Cardano bygger på et peer-to-peer chainblock netværk, hvor der kan skabes decentraliserede apps, hvilket skaber en værdi for kryptovaluta. Målet er at gennemføre fem faser, hvor netværket udvikles og forbedres til et stort, meget skalerbart og sikkert netværk. Dette kan skabe interesse hos applikationsudviklere, hvilket formentlig vil reflekteres i kursen på ADA. Cardanos chainblock netæværk kan endda måske ændre den måde kode til applikationer lagres fremover, hvilket er interessant.

Historisk Data

Date Price Volume MarketCap

Teknisk Analyse

No technical data available for this coin

Seneste om

Cardano

fra Twitter