kryptovalutaer,beskatning,skat

Regler for beskatning af Kryptovaluta i Danmark

Kryptovaluta er ikke anerkendt som en rigtig valuta i Danmark, men det har ikke holdt danskerne tilbage, når det kommer til at handle med krypto. Her på siden gennemgår vores ekperter reglerne for beskatning af kryptovaluta i Danmark, med fokus på hvordan lovgivningen er strikket sammen. Læs vores kryptovaluta skat gennemgang for det fulde overblik.

 • Læs alt om reglerne for beskatning af kryptovaluta i Danmark.
 • Hvordan er lovgivningen omkring kryptovaluta, og hvor meget skal jeg betale i Skat?
 • Forskel på handel som privatperson og selskab
bitcoin
Bitcoin
kr159,767.83
ethereum
Ethereum
kr11,234.14
tether
Tether
kr6.79
binancecoin
BNB
kr2,203.22
usd-coin
USD Coin
kr6.78
ripple
XRP
kr2.78
binance-usd
Binance USD
kr6.76
cardano
Cardano
kr2.71
dogecoin
Dogecoin
kr0.623
matic-network
Polygon
kr8.26

Skattestyrelsens regler for Kryptovaluta

kryptovalutaer,beskatning,skat

Reglerne for beskatning af kryptovaluta i Danmark var længe omgivet af usikkerhed. Ingen vidste rigtigt hvilken rubrik emnet faldt ind under, og der skulle en lang række afgørelser fra Skatterådet på bordet, før der kom mere klarhed over emnet. I dag har Skat heldigvis udgivet deres egen guide, som vi kan bruge til at udlede de vigtigste pointer angående beskatning af kryptovaluta i Danmark:

 • Handel med kryptovaluta anses i Danmark som spekulation. Det vil sige, at du foretager en handel med udgangspunkt i at vinde en fortjeneste.
 • Når du sælger kryptovaluta, skal du selv opgøre, om du har opnået en fortjeneste eller et tab. Det afgøres af differencen mellem købsprisen og salgsprisen.
 • Handler skal opgøres hver for sig på din årsopgørelse. Det kræver selvfølgelig, at du gemmer dokumentation og bevarer overblikket over dine transaktioner.
 • Når du laver din årsopgørelse, må du ikke modregne et tab i en handel i fortjenesten ved en anden handel. Dine handler skal opgøres individuelt.

Kilde: https://skat.dk/skat.aspx?oid=8953

Forskellen på at handle som privatperson og som selskab

Ovenstående beskatningsregler er de gældende for privatpersoner, men der kan være yderligere fortjeneste at hente, hvis du vælger at handle gennem et selskab. Der er to relevante beskatningsprincipper, hvis du vælger at handle med kryptovaluta gennem et selskab:

 • Selskabsskatten på 22%
 • Lagerbeskatning (årlig beskatning af tab/udbytte).

Hvis du derimod handler Bitcoin eller anden kryptovaluta som privatperson, er det den gældende skattesats for personlig indkomst som er gyldig. Afhængigt af din øvrige indkomst vil det resultere i en beskatning på op mod 54%.

Det er dog ikke den eneste forskel på handel med kryptovaluta som privatperson og som selskab. Når du handler kryptovaluta som privatperson, er det kun 26% af dine tab der er fradragsberettiget. Fradragssatsen her bestemmes af det, som vi kalder ligningsfradraget.

Fradragsbetingelserne for selskaber er noget mere gunstige. Ved selskabsskatten på 22% trækkes der kun skat af dine samlede gevinster for året. Du skal derfor ikke skelne mellem en gældende skattesats for gevinster og en mindre fradragsprocent ved tab, som det er gældende for privatpersoner. Beskatningsforholdene for selskaber er derfor markant mere indbydende end ditto for privatpersoner.

Hvorfor er Bitcoin og anden kryptovaluta ikke en rigtig valuta?

Bitcoin og anden kryptovaluta er en udløber af den Blockchain-bølge, som de seneste ti år har taget verden med storm. Valutaen nyder i dag bred anerkendelse og kan bruges som betalingsmiddel et stigende antal steder, ligesom hele industrien omkring kryptovalutaerne er steget eksplosivt. Men Bitcoin og anden kryptovaluta er stadig ikke anerkendt som en rigtig valuta, og det er afgørende for den nuværende beskatning af kryptovaluta.

Hvis man anerkendte Bitcoin som kryptovaluta, ville gevinster herfra gå ind under den allerede eksisterende kursgevinstlov. Det ville resultere i langt mere fordelagtig beskatning end under de nuværende forhold. Skattemyndighederne fastholder dog med hård hånd, at handel med kryptovaluta er at betragte som spekulation, da kryptovaluta ikke er en rigtig valuta.

Politiske ændringer af beskatning af kryptovaluta

Bliver der ændret på det? I så fald vil det kræve politisk vilje og et politisk flertal. Selvom kryptovalutaerne er vokset eksplosivt over det seneste årti, mangler der stadig politisk vilje på netop dette punkt. Mange banker fastholder også deres skepsis: både Danske Bank og Nationalbanken har argumenteret skarpt mod udbredelsen af kryptovaluta, og de har længe forudset, at bølgen før eller siden vil lide et dramatisk krak. Det er endnu ikke sket, men sådanne udmeldinger er selvfølgelig med til at begrænse den politiske vilje.

En ting har dog animeret landets politikere: I marts 2021 gjorde Skatteminister Morten Bødskov det klart, at sjusk og decideret snyd med opgørelsen af tab og fortjeneste på kryptovalutaer giver anledning til at revidere den danske lovgivning på området. Reglerne i dag er i høj grad bestemt efter reglerne i Statsskatteloven – og den er altså fra 1922. Det fik Morten Bødskov til at spekulere i, at man kunne lave en særlovgivning på området, der kunne minde om kursgevinstloven.

Det er for tidligt at sige noget om, hvad disse indledende planer munder ud i. Sikkert er det i hvert fald at der er kommet så mange almindelige mennesker med på krypto-handlen, at det virker forfejlet ikke at opdatere de nuværende regler til noget, som er mere tidssvarende.

Konklusion

De nuværende regler for beskatning af beskatning af kryptovaluta i Danmark er ikke særlig hensigtsmæssige, men de er relativt simple. For privatpersoner er der tre principper, som definerer hele beskatningsspørgsmålet:

 • Du skal betale ca. 54% i skat af dine gevinster, da gevinsterne går under din personlige indkomst. Du skal selvfølgelig ikke betale Arbejdsmarkedsbidrag.
 • Fradragssatsen for dine tab er fastsat af ligningsfradraget ved ca. 26%.
 • Alle handler skal opgøres individuelt til Skat. Du kan ikke trække dine tab fra dine gevinster.

Gennemsigtigheden på lovgivningen er derfor tydelig for enhver, men det betyder selvfølgelig ikke, at det er de mest optimale skatteregler. Mange danskere har selvfølgelig også argumenteret for, at man burde gøre reglerne mere tidssvarende på området. Skatteminister Morten Bødskov gik ind i sagen i 2021, da de nuværende regler gør, at der er mange penge, som aldrig når frem til statskassen. Det vil man gerne gøre noget ved fra politisk hold.

Hvis du som privatperson vil handle seriøst med kryptovaluta ifht. de nuværende regler, er det mest optimalt at gøre det gennem et selskab. Her kan du trække dine tab fra dine gevinster, så du ikke skal beskattes unødigt i et år, hvor du faktisk taber på dine investeringer.

Hvad angår lovændringer må tiden vise, hvad der sker. Det er i hvert fald helt sikkert, at den er politiske vilje er voksende, og at kryptovaluta er kommet for at blive.